Agder fylkeslag ligger nede

Lørdag klokka 10 åpner partileder Geir Ugland Jacobsen landsmøtet i Demokratene på Gardermoen, og vil fortelle at partiet har kommet gjennom de siste ukers opprivende konflikt og maktkamp der han og landsstyret ble ekskludert og sentralstyret satt under administrasjonen. Det endte med at partiets generalsekretær Makvan Kasheikal gikk av med en fallskjerm på en million kroner. Fredag hadde han sin siste arbeidsdag.

I Agder, som har styrt partiet siden Vidar Kleppe grunnla partiet i 2002, er det nå fullt opprør og splittelse.

Ikke tillit til lederen
Lene Jacobsen, som har møtt som vara til sentralstyret det siste året, ber delegatene fra Agder om å la være å reise inn på årets landsmøte.
– Det vil gi legitimitet til ledelsen. En ledelse og en fraksjon som har kuppet partiet. Jeg anerkjenner den ikke. Verken Geir Ugland Jacobsen eller landsmøtet. Derfor oppfordrer jeg delegatene fra Agder til ikke å reise inn, sier hun til Fædrelandsvennen.
Nå fraråder hun delegater å dra inn på landsmøtet. Og forventer eksklusjon.

Lene Jakobsen sier hun vil jobbe lokalt for partiet, velgerne og bystyret. Men sier rett ut at hun ikke blir overrasket om det kommer et eksklusjonsvedtak i posten.

Delegatene
Etter det Fædrelandsvennen forstår er det kun Nils Nilsen av delegatene fra Kristiansand som reiser inn, uten at han har gitt et endelig svar på om han skal på landsmøtet. Og Vidar Kleppe, som er innstilt til en plass i sentralstyret.
– Jeg har tenkt meg inn på landsmøtet, ettersom det ikke ble avlyst. Bare jeg blir frisk igjen, sier Kleppe som har vært forkjølet.
Ellers fra Agder drar Edward Terjesen som er leder i Arendal, Lars Mogens Yndesdal og Jan Ove Fedde.

Agder har 17 delegater til landsmøtet.

Agder splittet
Dagen før landsmøtet melder nå seks sentrale medlemmer seg ut av partiet. De ble alle valgt til styret i fylkeslaget på årsmøtet 28. april, der partiets daværende generalsekretær, og fylkesleder Makvan Kasheikal og partiets grunnlegger Vidar Kleppe ikke ble med videre i ledelsen.
Ifølge et referat fra årsmøtet, som er signert Nils Nilsen, trakk Kleppe seg mens Kasheikal ble vraket med 16 mot 14 stemmer.

Møtet var innkalt og ble ledet av Kasheikal. Men etter en klage har sentralstyret i partiet underkjente valget fordi vedtektene ikke skal være fulgt.

Mistet troen
– Det er bare tull, sier Anita Lotsberg.
– Valget ble underkjent fordi Kasheikal, Kleppe og deres marionetter ikke ble valgt inn. De mistet kontrollen, sier hun.
Nå har hun fått nok.
– Jeg har mistet troen og melder meg ut, sier hun.

Det er ventet at det nye landsstyret skal vurdere saken på nytt etter landsmøtet.

Melder seg ut
De seks som nå melder seg ut av partiet har alle posisjoner i det nye fylkesstyret som ble underkjent. I tillegg sitter flere av dem i framtredende verv i lokallagene i Kristiansand og Lindesnes.
De seks er:
Anita Lotsberg, styremedlem på fylket, nestleder i Kristiansand.
Ernie Naglestad, nestleder i fylket, leder i Kristiansand.
Kjell Arnfinn Holbek, styremedlem på fylke, kasserer i Kristiansand.
Bjørn Erik Tindvik, styremedlem i fylket og i Kristiansand.
Einar Naglestad, styremedlem i fylket og i Kristiansand.
Tony Pritchard-Davides, studieleder på fylket, styremedlem i Lindesnes.
– Ikke demokrati
– Det er ikke demokrati i Demokratene, sier Lotsberg.
– Her har Kasheikal og Kleppe gjort som de har villet. Vi andre har ingen innflytelse. Ikke noe vi skulle ha sagt. Vi blir ikke lyttet eller tatt hensyn til, sier hun.
– Har ikke tillit
Ernie Naglestad støtter Lotsberg.
– Jeg kan ikke stå inne for dette lenger, sier hun.
– Tilliten til Vidar og Makvan er borte. Ukulturen vi opplever lokalt vil ikke endres, samtidig som partiet nå går i brun retning. Ugland Jacobsen tar nå partiet i brun retning. Dit går ikke jeg. Jeg er redd vi bare har sett toppen av isfjellet, sier hun.